fredag 8. august 2014

Deilige Danmark

Nå har vi sykla 5 dager i Danmark, og det har vært veldig flott så langt. Vi begynte i Hirtshals og har fulgt vestkysten med en liten avstikker til Thisted ved Limfjorden.

Landskapet er selvsagt totalt forskjellig fra Norge - her er det flatt, tørt og sandete, mens Norge er kupert, vått og steinete. Det er faktisk enkelte bakker her, men motvinden er nok den sterkeste faktoren til at det ikke ble fullt så lett å sykle her som vi kanskje hadde tenkt. Bortsett fra i dag har vi hatt motvind uansett i hvilken retning vi har syklet. I alle fall har det føltes sånn!

Her som i moderlandet har vi møtt hyggelige mennesker, men det virker som om danskene kanskje er enda mer åpne. En kveld mens vi satt og drakk kaffe og spiste kake utenfor en matbutikk i Thisted, kom ei dame bort til oss og spurte om vi hadde telefon og om vi var danske. "Ehm... vi er norske..." Jo, for hun syntes det så så trivelig ut der vi satt at hun gjerne ville ta et bilde av oss for oss. Sånt må man jo bare bli glad av!

I Danmark er det ikke allemannsrett, så overnattingsmuligheter i det fri er begrenset til visse steder. Du kan velge mellom private eller offentlige plasser. Vi overnattet i en hage på en gård utenfor Thisted, og vi fikk til og med bruke baderommet i privathuset. Det var dessuten bare for oss å forsyne seg av plommetreet i hagen... De offentlige plassene har som oftest "shelter", eller gapahuk. Disse er veldig fine å overnatte i. Veldig enkle, men gir god beskyttelse mot vær og vind, og i tillegg kommer du vel en halv meter fra bakkenivå. Ofte er det et enkelt toalett eller utedo i tilknytning til plassen. Forrige natt overnatta vi ved Fjaltring i en gapahuk som lå ved en parkeringsplass med sikkert 50 tyske bobiler. Hovedandelen av turister er uten tvil tyskere...

Danmark kan faktisk være en kulinarisk opplevelse. Rugbrødet du får kjøpt på bakerier er kort sagt helt fantastisk. Det fins også en god del gårdsbutikker rundt omkring på landsbygda, noe vi har nytt godt av. På en gård i nærheten av Tømmerby kjøpte vi en nydelig ost og deilig økologisk iskrem lagd på stedet. Danskene har også skjønt det å ikke spare på noe når det gjelder kaker. Det er godt vi sykler langt hver dag, ellers hadde feriekiloene kommet trillende i stedet for syklene...

Vi har ennå noen dager igjen i deilige Danmark før vi tar fatt på Nord-Tyskland. Da blir det bare campingplasser siden det ikke er lov i det hele tatt å campere utenfor.

Noen fotominner så langt:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Koselig med en liten hilsen ...