søndag 27. juli 2014

Ona- Hjørundfjorden (dag 14)

I dag forlot vi altså vakre Ona. Makan til øy! Alle disse øyene i havgapet - Dønna, Herøy, Vega, Ona... Vel verdt å få med seg!

Vi tok ferja fra Ona til Finnøy og syklet over til Harøy. I Myklebust hadde vi nesten halvannen time ventetid, og da ble det tid til oppdatering av turdagboka (som vi fører hver dag) og strikking. Og ikke minst spising.

Vi hadde en fin tur med hurtigbåten til Ålesund. Byen var så heldig å ha bybrann helt i begynnelsen av 1900-tallet, så hele byen ble bygd i jugendstil. Hadde det skjedd seinere, ville sikkert byen lidd samme skjebne som Tromsø og fått en rekke fæle betongklosser. Vi fortærte en softis og sykla litt rundt før vi satte kursen mot ferjekaia i Solavågen. På grunn av dårlig skilting ble det mye knot før vi kom oss ut av Ålesund. I tillegg regnet det, så motivasjonen var dalende.

Da var det godt å sette opp teltet og lage middag etter å ha speidet en stund etter passende plass her i fjellheimen. Det er ingen tvil om at vi er kommet til Vestlandet!

Minner fra Ona (oh my!)

lørdag 26. juli 2014

Farstad sand - Ona fyr (dag 13)

Dagen starta med litt våte soveposer siden nattefukta hadde vært ganske høy. Jeg drømte om rim på dyna, så jeg må ha frosset. Riktig så galt var det ikke, men i femtida vekket jeg kjæresten sånn at vi kunne koble sammen soveposene. Da ble det bedre.

Den første biten i dag gikk flatt og fint. Det passa meg utmerket, for kroppen var ganske treig. I Bud traff vi på et par. De var kjempehyggelige og sa at vi kunne få ferske egg fra hønsegården deres. Dessverre fant vi ikke huset deres, men tanken var utrolig fin.

Også i dag har det vært temmelig varmt. Jeg holdt på å forgå, for det var nesten vindstille. 33 grader i sola. Høres deilig ut, men for sykling er det litt i overkant.

Nå sitter vi på ferja til Ona fyr, forresten søsterskipet til Vengsøy hjemme i Tromsø. Alt ser likedan ut, forskjellen er at her ligger det sveler i stedet for vafler. Selvsagt har vi smakt...

Vi gleder oss til å se hvordan det ser ut i havgapet her på mørekysten... Det skal visst være fine strender på Ona. Men i kveld slår vi opp teltet!

fredag 25. juli 2014

Trøndelagskysten- Kristiansund (hurtigrute), stopp: Farstad strand (dag 13)

Endelig på sykkelen igjen. Var fint å reise med Hurtigruta, rakk å lese ut ei av bøkene jeg har med og fikk levert den i bokkassa på Kristiansund bibliotek. Kvitt et halvt kilo! Nasjonalt lånesystem er så kjekt når det fungerer. Du trenger ikke slepe på lånte bøker land og strand, men leverer dem ganske enkelt på (nesten) hvilket som helst bibliotek, så sender de videre til eierbiblioteket. I dag leste jeg ut Karitas kaos på lerretet, og syns den var riktig bra. Og lang, men det var kanskje nødvendig.

I morges våknet jeg av at hurtigruta svingte og la inn til kai i Trondheim i halv sjutida. Måtte på do, og da trodde kjæresten at det var slutt på nattesøvnen, men jeg kom og la meg igjen og sov en time til. Vi lå ute på dekk 4, riktig koselig var det.

Dagen gikk stort sett med til å småspise. Kroppen min var litt i ulage, kanskje av sjøgang, men sikkert også fordi den fikk hvile helt. Sitte i ro en hel dag. Turapetitten er aktiv også når vi ikke sykler! Kanskje spesielt da. Da har skrotten tid til å kjenne på sultfølelsen.

Vi sykla 2 mil langs Atlanterhavsveien etter å ha tatt buss vel 3 mil fra Kristiansund. Nå satser vi på å campe uten telt, håper det ikke regner i natt. Vi har funnet oss ei nydelig sandstrand... sukk.

Hopp med Hurtigruta (Dag 11 og 12)

Ah, etter noen fantastiske dager langs Helgelandskysten sitter vi på Hurtigruta for å hoppe over Trøndelag til Møre og Romsdal og derfra videre til Bergen. Det føles unektelig som juks, men så har vi tross alt 30 dager med sykling foran oss. Dessuten er dette ferie og ikke et forsøk på å bestå en eller annen manndomsprøve. Så det så.

I går sykla vi fra Torghatten og tok ferja fra Vennesund til Holm. Sykkelstøtta mi knakk i lunsjpausen, og før det hadde kjæresten turens første punktering. Sånne ting er helt forventa og ingen krise. Jeg var litt sliten, og selv etter lunsjpausen var ikke energien helt på topp. Har lett etter ei bedre sykkelbukse, men alt er utplukka på butikken. Sleit endel med vondt i visse deler av kroppen, men fikk tråkka framover på et vis.

Etter avstigning i Holm sykla vi en drøy mil før vi fant en herlig teltplass med alle tiders badevann. I dag tidlig kunne vi vaske håret. Følte meg et par kg lettere etterpå. Godt med hår som ikke klistrer seg til hodebunnen igjen.

I dag har det vært ganske grei sykling. Endel opp og ned, men ingen monsterbakker. Sola stekte og svetten rant i dag også. Vi er skikkelig bortskjemte med været nå.

Da vi var i Rørvik, spiste vi middag på primus ikke langt fra scenen der Åge og Sambandet hadde konsert. Ganske spesielt...

Når sant skal sies er det ganske deilig å sitte ned og slappe av her på båten. Blant alle turistene. Apetitten vår er fortsatt på topp, så vi knasker saltstenger. Natta blir vel et sted på dekk med sovepose og liggeunderlag...

tirsdag 22. juli 2014

Vega- Torghatten (dag 10)

I dag tok vi hurtigbåten over til fastlandet igjen, etter en liten tur innom museet og kramboden på Nes, hvor også e-huset befinner seg. Vega er på UNESCOs verdensarvliste for fuglevokternes unike samspill med ærfuglene på øya. Den som hadde en ekte edderdunsdyne... (... har nok penger - ei skikkelig vinterdyne koster 49000 spenn. Men det er hardt arbeid å skille ut dunet.)

Etter noen timer i Brønnøysund fortsatte vi mot Torghatten. Jeg klarte heldigvis å få kontakt med ei venninne som bor her og som jeg ikke har sett på årevis. Hun og dattera kom for å treffe oss. Så utrolig koselig!

Dagen ble avslutta med middag og tur gjennom Torghatten.

søndag 20. juli 2014

Ørnes- Jektvik (dag 6), Jektvik- Nesna (dag 7)

Endelig kom vi oss på hjul igjen! Det ble en heftig sykkeltur for å rekke 2 ferjer, først fra Vassdalsvik til Forøy (31 km), og fra Ågskaret til Jektvik (27 km). Vi klarte det akkurat, men for et rotterace! Vi var ganske utpeisa da vi kom ombord. Middagen ble fortært en knapp time før midnatt et lite stykke utenfor Kilboghamn der vi slo leir for natta.

Neste morgen våkna jeg av at teltet var kvelende varmt. Kjæresten sov ennå halvveis mens jeg pakket ned tingene mine og gjorde klart for dagens økt. Kvart over ni var vi klare til å starte. Et morgenbad i et fint vann ble det også. Utrolig deilig å kjøle seg ned i varmen og skylle bort gårsdagens svette og solkrem!

Vi sykla 90 km i dag med 400 m stigning i gigantbakken før Nesna. Landskapet er helt fantastisk, og vi måtte stoppe flere ganger for å fotografere. Midt oppå fjellet traff vi på fire syklister på landeveissykler. Nede i bakken sto to av dem i grøfta med punktering. De hadde starta fra Nordkapp og var på vei til Lindesnes, som de ventet å nå 31. juli. Oppakning hadde de i en følgebil. Vi har 50-60 kg oppakning til sammen og klarte ikke holde følge med dem. Et ganske annet turkonsept enn vårt, men helt sikkert en flott erfaring.

Nå gjelder det å tanke opp søvn og hvile for morradagen. Planen er Sandnessjøen og etter hvert en båt over til Vega. Litt øyliv må vi få med oss...

lørdag 19. juli 2014

Mens vi venter på ferja

Sykkelen er fiksa, men det var en skikkelig budsjettsprekk. 1100 kr i overnatting på et ganske stusslig og nedslitt hotell. Gjengene i navet på sykkelhjulet var blankslipte, så det var ikke annet å gjøre enn å punge ut for et nytt hjul med noen ekstradeler i tillegg. Med arbeid kom det på litt over 1600 kr. Sukk. Men nå er det i alle fall fiksa, det er hovedsaken.

Nå sitter vi og venter på ferjeavgang. Tross ferietrafikk går den ikke så ofte. Det er ikke lov å sykle gjennom Svartistunnellen, så vi er rett og slett avhengig av båt. Eller buss. Men den går enda seinere. Så da blir det enda mer avslapping på oss. Når vi kommer oss på hjul, er det 6-8 mil som venter. 8 hvis vi rekker alle de tre ferjene, men vi er usikre på om vi rekker den siste.

Vi sitter her og strikker sokker, da. Tross alt er det ferie og nydelig vær...

fredag 18. juli 2014

Skarberget- Tømmernes (dag 2), Tømmernes- Låter (dag 3), Låter- Saltstraumen (dag 4), Saltstraumen- Ørnes (dag 5)

Da har vi vært på tur i 5 dager allerede. Det meste har gått veldig fint, bortsett fra i dag, fredag. På veien fra Saltstraumen, på et hytteområde ved navn Fjell, nektet plutselig bakhjulet mitt å gå rundt. Kjæresten var som vanlig ca 300 m unna, og jeg måtte bare vente til han kom meg til unnsetning. I fem timer prøvde han forgjeves å fikse problemet. Til slutt måtte vi ta bussen til Ørnes. Så her sitter jeg altså. I sola, i det minste. Vi satser på at de to sportsbutikkene på stedet har en løsning.

Men, det er jo ingen grunn til å klage! Vi er verken påkjørt eller skada, og vi har ferie. Turen så langt har vært super. Vi hadde litt utfordring med å komme oss gjennom Steigentunnellen pga arbeid med nødnett. Dette gjorde at vi ble nektet å sykle gjennom. Dette ordnet seg heldigvis ved at vi fikk sitte på en lastebil som skulle til den andre sida. Hele dagen regnet det, men veien var slak og fin. Vi tok båt fra Nordfold til Tårnvik og syklet et stykke videre. Nydelig landskap med bratte, blankskurte svaberg ned til sjøen. Vi overnatta i en liten lomme i skogen.

Neste dag tråkket vi videre mot Bodø etter en flott omvisning på museet på Kjerringøy. Rakk akkurat ferga over til fastlandet og syklet oss opp bakkene fra Festvåg gjennom et hyttelandskap. Var innom Bodø for å fange inn litt urban stemning med kafé. Gulroten var Saltstraumen. Været var en vakker kulisse og hjalp oss definitivt framover de siste milene.

For et syn Saltstraumen er! Vi innlosjerte oss på campingplass og inntok middagen sent på kvelden mens vi beskuet malstrømmen. Veldig fornøyd med dagen!

onsdag 16. juli 2014

Narvik - Skarberget (dag 1)

Vi ankom Narvik med buss på søndag ettermiddag og sov en natt hos mormor og morfar. Det var så koselig! Søstra mi var også med. Vi spiste godt og prata. Dro en tur på gravlunden i nabobygda Håkvik for å vanne blomster på familiegravene på kvelden.

Neste dag måtte medsyklisten justere girene på sykkelen min siden kjedet hadde hoppet av i en bakke. Vi kom oss av gårde i 12-tida. Første stopp var Ballangen, og veien dit var ganske ukomplisert, men etterpå begynte strabasene. Vi måtte opp 160 høydemeter, og det kjenner man godt med endel bagasje og varmegrader i lufta.

Fram til Efjordbrua var det ganske greit. Underveis fant vi et vann som vi heiv oss oppi. Det var veldig godt!

Sola sto på hele veien, og i den siste og verste bakken var det nesten full kollaps. Vannflaskene var tomme og vi var tørste. Heldigvis hadde søstra mi stukket et par appelsiner i sykkelveska, og de ble redninga. Etter noen høydemeter til bar det nedover i et par kjærkomne kilometer fram til hytta. Der sto mormor og morfar og hadde middagen klar.

Men først bada vi i sjøen. Det var overraskende varmt! Har aldri kunnet forestille meg at en nordlandsfjord var så varm en sommerdag! Men så var det også 30 rødglødende grader. Vi gikk en tur på kvelden også og dyppet oss.

Nå sitter vi på ferga fra Skarberget over til Bognes, der enda flere bakker venter på oss. Luftfuktigheta er høy, og jeg tror vi kommer til å fukte kroppen i fjærsteinan i løpet av dagen. So long so good!